Štika v rosolu se zeleninou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 60 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Mrkev kořen 60 g
Okurky nakládané 300 g
Pepř bílý 7 g
Petržel kořen 60 g
Petržel - nať 50 g
Štika obecná 1500 g
Sůl 120 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 l
Želatina čirá 2 balení
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, bobkový list, sůl, zalijeme 2 l vody a přivedeme k varu.
  2. Vykuchanou štiku zbavíme hlavy, ocasu a ploutví a nakrájíme napříč na asi 5 cm silné podkovy. Vše přidáme do hrnce s kořenovou zeleninou a vaříme asi 20 minut. Poté vyjmeme masové podkovy, necháme okapat a rozložíme na oválnou mísu, osolíme, opeříme.
  3. Vejce uvaříme natvrdo, ihned zchladíme a oloupeme, nakrájíme na osminky, kterými obložíme ryby na míse a posolíme. Menší nakládané okurky nakrájíme podélně na půlky a proložíme jimi osminky vajec. Nakonec v půl litru vývaru z ryby uvaříme podle návodu želatinu a zalijeme rybí podkovy i vejce a okurky a necháme ztuhnout. Servírujeme ozdobené vějířky z citronu, posypané petrželkou.