Štika v rosolu se zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
60 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Mrkev kořen |
60 g |
Okurky nakládané |
300 g |
Pepř bílý |
7 g |
Petržel kořen |
60 g |
Petržel - nať |
50 g |
Štika obecná |
1500 g |
Sůl |
120 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 l |
Želatina čirá |
2 balení |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnce dáme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, bobkový list, sůl, zalijeme 2 l vody a přivedeme k varu.
- Vykuchanou štiku zbavíme hlavy, ocasu a ploutví a nakrájíme napříč na asi 5 cm silné podkovy. Vše přidáme do hrnce s kořenovou zeleninou a vaříme asi 20 minut. Poté vyjmeme masové podkovy, necháme okapat a rozložíme na oválnou mísu, osolíme, opeříme.
- Vejce uvaříme natvrdo, ihned zchladíme a oloupeme, nakrájíme na osminky, kterými obložíme ryby na míse a posolíme. Menší nakládané okurky nakrájíme podélně na půlky a proložíme jimi osminky vajec. Nakonec v půl litru vývaru z ryby uvaříme podle návodu želatinu a zalijeme rybí podkovy i vejce a okurky a necháme ztuhnout. Servírujeme ozdobené vějířky z citronu, posypané petrželkou.