Slaný koláč s gruyérem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mléko polotučné |
60 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gruyére |
115 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky.
- V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky.
- Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut.
- Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem.
- V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut.
- Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený.