Slaný koláč s gruyérem

Slaný koláč s gruyérem - obrázek

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hořčice Dijonská 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 15 g
Mléko polotučné 60 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Gruyére 115 g
Vejce slepičí 3 ks
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Voda pitná 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  3. Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky.
  4. Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut.
  5. Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem.
  6. V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut.
  7. Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený.