Vývar s pikantní jehněčí panenkou
Ingredience
Jehněčí maso |
500 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Bobkový list |
2 ks |
Celer - nať |
60 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jehněčí krkovice |
750 g |
Kosti hovězí morkové |
200 g |
Květák |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1.5 l |
Anýz mletý |
2 špetka |
Česnek sušený |
1 špetka |
Cibule |
50 g |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Hořčičné semínko |
1 kávová lžička |
Paprikový protlak |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sherry brandy |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jehněčí panenku omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi si rozpálíme olej a maso prudce restujeme dozlatova. Pak ho osolíme, opepříme a vyjmeme z omastku. Omytou petrželku drobně pokrájíme.
- V hrnci přivedeme k varu 1 litr jehněčího vývaru.
- Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a zpěníme na omastku po masu. K cibuli přimícháme hnědý cukr, 3 lžíce vína 1 lžíci Sherry brandy a krátce orestujeme.
- Vše i s masem dáme do vařícího vývaru, teplotu zmírníme a vaříme 7-10 minut. Přidáme podle chuti sůl, pepř, mletý anýz a hořčičná semínka.
- Nakonec do polévky dáme 2 lžíce paprikového protlaku se špetkou sušeného česneku a pokrájenou petrželku.
- Polévku promícháme a podáváme.
- Jehněčí masový vývar [28495]:
- Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.