Vývar s pikantní jehněčí panenkou

Ingredience


Jehněčí maso 500 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý celý 1.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Bobkový list 2 ks
Celer - nať 60 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 3 ks
Jehněčí krkovice 750 g
Kosti hovězí morkové 200 g
Květák 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 60 g
Pórek 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1.5 l
Anýz mletý 2 špetka
Česnek sušený 1 špetka
Cibule 50 g
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Paprikový protlak 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sherry brandy 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Víno bílé 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí panenku omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi si rozpálíme olej a maso prudce restujeme dozlatova. Pak ho osolíme, opepříme a vyjmeme z omastku. Omytou petrželku drobně pokrájíme.
  2. V hrnci přivedeme k varu 1 litr jehněčího vývaru.
  3. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a zpěníme na omastku po masu. K cibuli přimícháme hnědý cukr, 3 lžíce vína 1 lžíci Sherry brandy a krátce orestujeme.
  4. Vše i s masem dáme do vařícího vývaru, teplotu zmírníme a vaříme 7-10 minut. Přidáme podle chuti sůl, pepř, mletý anýz a hořčičná semínka.
  5. Nakonec do polévky dáme 2 lžíce paprikového protlaku se špetkou sušeného česneku a pokrájenou petrželku.
  6. Polévku promícháme a podáváme.
  7. Jehněčí masový vývar [28495]:
  8. Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  9. Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  10. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.