Pikantní červená zvěřinová polévka
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
40 g |
Cibule |
3 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Jalovec |
2 ks |
Jelení maso |
600 g |
Kosti srnčí |
500 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
40 g |
Víno červené |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
30 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule červená |
2 ks |
Hřebíček mletý |
2 špetka |
Jablka |
3 ks |
Sádlo vepřové škvařené |
2 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno červené |
2 polévková lžíce |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Zelí hlávkové červené |
400 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Červené cibule a červená jablka oloupeme a omyjeme. Jablka pokrájíme na kostičky, cibuli rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky. Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou červenu chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na nudličky.
- V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, zeleninu s jablkem zpěníme a pak pod pokličkou podusíme přibližně 7 minut.
- Přilijeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu, promícháme a pomalu vaříme přibližně 10 minut.
- Po 5 minutách vaření polévku ochutíme červeným vínem, solí, mletým hřebíčkem a mletým zázvorem.
- Nakonec do polévky zamícháme zakysanou smetanu a podáváme.
- Zvěřinový bujon [28678]:
- Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.