Pikantní červená zvěřinová polévka

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 40 g
Cibule 3 ks
Hřebíček 2 ks
Jalovec 2 ks
Jelení maso 600 g
Kosti srnčí 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 40 g
Víno červené 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 30 g
Chilli paprička 1 ks
Cibule červená 2 ks
Hřebíček mletý 2 špetka
Jablka 3 ks
Sádlo vepřové škvařené 2 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno červené 2 polévková lžíce
Zázvor mletý 2 špetka
Zelí hlávkové červené 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červené cibule a červená jablka oloupeme a omyjeme. Jablka pokrájíme na kostičky, cibuli rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky. Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou červenu chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na nudličky.
  2. V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, zeleninu s jablkem zpěníme a pak pod pokličkou podusíme přibližně 7 minut.
  3. Přilijeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu, promícháme a pomalu vaříme přibližně 10 minut.
  4. Po 5 minutách vaření polévku ochutíme červeným vínem, solí, mletým hřebíčkem a mletým zázvorem.
  5. Nakonec do polévky zamícháme zakysanou smetanu a podáváme.
  6. Zvěřinový bujon [28678]:
  7. Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
  8. Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
  9. V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
  10. Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
  11. Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.