Jarní bylinkový zvěřinový vývar

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 40 g
Cibule 3 ks
Hřebíček 2 ks
Jalovec 2 ks
Jelení maso 600 g
Kosti srnčí 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 40 g
Víno červené 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 30 g
Brambory rané 200 g
Česnek medvědí 100 g
Cibulka jarní 2 ks
Kopřiva 50 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř citronový 1 špetka
Řeřicha 50 g
Šťovík 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Zázvor mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jarní bylinky: Česnek medvědí, řeřichu, mladé kopřivy a listy šťovíku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
  2. Očištěné a omyté brambory (nejlépe nové) pokrájíme na kostičky. Očištěnou jarní zelenou cibulku pokrájíme na kroužky.
  3. V hrnci si rozehřejeme máslo a bylinky s cibulkou krátce podusíme. Přimícháme k nim špetku mletého zázvoru, mletou papriku a zalijeme 1 litrem zvěřinového bujonu. Když přijde k varu, přidáme brambory, zmírníme teplotu a vaříme 7-10 minut.
  4. Polévku dochutíme solí, špetkou citronového pepře a podáváme.
  5. Zvěřinový bujon [28678]:
  6. Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
  7. Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
  8. V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
  9. Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
  10. Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.