Jarní bylinkový zvěřinový vývar
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
40 g |
Cibule |
3 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Jalovec |
2 ks |
Jelení maso |
600 g |
Kosti srnčí |
500 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
40 g |
Víno červené |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
30 g |
Brambory rané |
200 g |
Česnek medvědí |
100 g |
Cibulka jarní |
2 ks |
Kopřiva |
50 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř citronový |
1 špetka |
Řeřicha |
50 g |
Šťovík |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jarní bylinky: Česnek medvědí, řeřichu, mladé kopřivy a listy šťovíku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
- Očištěné a omyté brambory (nejlépe nové) pokrájíme na kostičky. Očištěnou jarní zelenou cibulku pokrájíme na kroužky.
- V hrnci si rozehřejeme máslo a bylinky s cibulkou krátce podusíme. Přimícháme k nim špetku mletého zázvoru, mletou papriku a zalijeme 1 litrem zvěřinového bujonu. Když přijde k varu, přidáme brambory, zmírníme teplotu a vaříme 7-10 minut.
- Polévku dochutíme solí, špetkou citronového pepře a podáváme.
- Zvěřinový bujon [28678]:
- Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.