Sardinky plněné špenátem a piniovými oříšky

Ingredience


Limetková šťáva 1 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Oříšky piniové 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rozinky tmavé 1 polévková lžíce
Šalotka 1 ks
Sardinka obecná 8 ks
Špenát listový čerstvý 170 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na 220 stupňů Celsia předehřejeme troubu. Odstraníme tupou stranou nože ve směru od ocasu šupiny. Odřízneme hlavu, sardinky podélně rozkrojíme a vykucháme. Rozevřeme je a položíme kůží dolů. Palcem postupně tlačíme na páteř a uvolníme ji po kouscích. Nařízneme v ocasní části páteř, ale ocas neodstraňujeme. Opláchneme maso a otřeme. Okořeníme a přidáme lžíci oleje.
  2. 3 minuty smažíme dozlatova v pánvi ve zbytku oleje piniová jádra a šalotku. Sundáme pánev ze sporáku, přidáme špenát, hrozinky, lžíci strouhanky a limetkovou šťávu. Okořeníme a směs roztíráme z vnitřní strany na sardinky.
  3. Rozložíme sardinky do pekáče, posypeme zbytkem strouhanky a 10 minut pečeme, dokud nejsou opečené dozlatova. Poté podáváme.