Sardinky plněné špenátem a piniovými oříšky
Ingredience
Limetková šťáva |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozinky tmavé |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
1 ks |
Sardinka obecná |
8 ks |
Špenát listový čerstvý |
170 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na 220 stupňů Celsia předehřejeme troubu. Odstraníme tupou stranou nože ve směru od ocasu šupiny. Odřízneme hlavu, sardinky podélně rozkrojíme a vykucháme. Rozevřeme je a položíme kůží dolů. Palcem postupně tlačíme na páteř a uvolníme ji po kouscích. Nařízneme v ocasní části páteř, ale ocas neodstraňujeme. Opláchneme maso a otřeme. Okořeníme a přidáme lžíci oleje.
- 3 minuty smažíme dozlatova v pánvi ve zbytku oleje piniová jádra a šalotku. Sundáme pánev ze sporáku, přidáme špenát, hrozinky, lžíci strouhanky a limetkovou šťávu. Okořeníme a směs roztíráme z vnitřní strany na sardinky.
- Rozložíme sardinky do pekáče, posypeme zbytkem strouhanky a 10 minut pečeme, dokud nejsou opečené dozlatova. Poté podáváme.