Plovoucí ostrovy

Plovoucí ostrovy - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 175 g
Kakao 2 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 2 kávová lžička
Mléko plnotučné 450 ml
Smetana 33% (šlehačka) 30 ml
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Polovinu mléka zvolna svaříme se smetanou, 2 lžičkami cukru a vydlabaným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny a necháme 30 minut stát, aby se všechny chutě propojily.
  2. Škrob rozmícháme v troše mléka, vlijeme do vychladlé směsi, promícháme a zlehka povaříme 2 minuty do zhoustnutí.
  3. V míse prošleháme žloutky a za stálého šlehání vlijeme zhoustlé mléko. Pokud je krém řídký, povaříme jej do zhoustnutí na mírném ohni, aby se nesrazil. Přidáme vanilkovou tresť, vlijeme do misky a na krém položíme kolečko pečicího papíru, který zabrání utvoření škraloupu.
  4. Zbylé mléko svaříme s 300ml vody a když se směs začne vařit, snížíme příkon tepla na minimum.
  5. Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Kousky sněhu opatrně lžící vkládáme do horkého mléka a vaříme 1 minutu. Nočky zdvojnásobí svůj objem. Vyjmeme je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, necháme odkapat a vychladnout.
  6. Vychladlý krém rozdělíme do mističek a navrch posadíme vždy 1-2 pusinky. Dezert posypeme kakaem a podáváme.