Plovoucí ostrovy
Ingredience
Cukr krupice |
175 g |
Kakao |
2 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
450 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
30 ml |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Polovinu mléka zvolna svaříme se smetanou, 2 lžičkami cukru a vydlabaným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny a necháme 30 minut stát, aby se všechny chutě propojily.
- Škrob rozmícháme v troše mléka, vlijeme do vychladlé směsi, promícháme a zlehka povaříme 2 minuty do zhoustnutí.
- V míse prošleháme žloutky a za stálého šlehání vlijeme zhoustlé mléko. Pokud je krém řídký, povaříme jej do zhoustnutí na mírném ohni, aby se nesrazil. Přidáme vanilkovou tresť, vlijeme do misky a na krém položíme kolečko pečicího papíru, který zabrání utvoření škraloupu.
- Zbylé mléko svaříme s 300ml vody a když se směs začne vařit, snížíme příkon tepla na minimum.
- Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Kousky sněhu opatrně lžící vkládáme do horkého mléka a vaříme 1 minutu. Nočky zdvojnásobí svůj objem. Vyjmeme je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, necháme odkapat a vychladnout.
- Vychladlý krém rozdělíme do mističek a navrch posadíme vždy 1-2 pusinky. Dezert posypeme kakaem a podáváme.