Bramborovo- rybí kuličky
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
150 g |
Celer bulvový |
60 g |
Cibule |
2 ks |
Majonéza |
100 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mrkev kořen |
60 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Nové koření celé |
2 g |
Pažitka |
50 g |
Pepř černý celý |
3 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel kořen |
50 g |
Pšeničná krupice |
30 g |
Salát hlávkový |
1 ks |
Sůl |
120 g |
Treska aljašská |
400 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Housku nakrájíme na kostičky a necháme nasáknout v misce s mlékem. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka a scedíme, ponecháme v hrnci a přidáme k nim namočenou housku. Tresčí maso natrháme na menší kusy a přihodíme k bramborám. Přidáme vejce, podle potřeby krupici, osolíme, opepříme a rozmixujeme ručním mixérem. Na závěr přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmaženou na másle, muškátový oříšek a důkladně promícháme. Z vytvořené hmoty tvoříme menší kuličky, které si skládáme na tác.
- Do širšího hrnce vlijeme 2 l vody, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru naházíme rybí kuličky a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Mezitím si připravíme oválnou mísu, na kterou rozložíme listy hlávkového salátu a na střední linii rozetřeme lžící vrstu majonézy. Na majonézu rozložíme rybí kuličky a ozdobíme posekanou pažitkou. Servírujeme nejlépe s čerstvou zeleninou.