Slávky po belgicku

Ingredience


Celer řapíkatý 2 ks
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 30 g
Mušle slávky 1.8 kg
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 145 ml
Víno bílé 145 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme slávky, zbavíme nečistot a oškrábeme pod proudem studené vody. Poškožené nebo otevřené slávky vyhodíme. Ve velkém hrnci rozpálíme olej s máslem, vsypeme do něj cibulku a celer a restujeme 3 minuty, dokud nezesklovatí.
  2. Přilijeme do hrnce víno, přisypeme pepř a přivedeme víno k varu. Dáme do něj slávky a 5 minut vaříme zprudka, dokud se neotevřou. Hrncem občas můžeme zatřást. Sejmeme ze sporáku a neotevřené slávky vyhodíme.
  3. Nasekáme nahrubo celerové listy a část si ponecháme na ozdobu. Smetanu, nasekané listy a petrželku přidáme do vinné omáčky a můžeme okořenit. Přivedeme omáčku k varu, zalijeme jí slávky a ozdobíme celerovými listy.