Slávky po belgicku
Ingredience
Celer řapíkatý |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mušle slávky |
1.8 kg |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
145 ml |
Víno bílé |
145 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme slávky, zbavíme nečistot a oškrábeme pod proudem studené vody. Poškožené nebo otevřené slávky vyhodíme. Ve velkém hrnci rozpálíme olej s máslem, vsypeme do něj cibulku a celer a restujeme 3 minuty, dokud nezesklovatí.
- Přilijeme do hrnce víno, přisypeme pepř a přivedeme víno k varu. Dáme do něj slávky a 5 minut vaříme zprudka, dokud se neotevřou. Hrncem občas můžeme zatřást. Sejmeme ze sporáku a neotevřené slávky vyhodíme.
- Nasekáme nahrubo celerové listy a část si ponecháme na ozdobu. Smetanu, nasekané listy a petrželku přidáme do vinné omáčky a můžeme okořenit. Přivedeme omáčku k varu, zalijeme jí slávky a ozdobíme celerovými listy.