Slepičí krémový vývar s hráškem

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Bazalka 1 polévková lžíce
Hrášek 150 g
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana zakysaná 14% 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Omyté lístky bazalky pokrájíme a v hrnci je krátce podusíme s mrkví. Zeleninu zalijeme 1 l slepičího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme 100 g zeleného mraženého hrášku, přimícháme zakysanou smetanu, dochutíme solí i pepřem a vaříme jen 5 minut. Pak polévku odstavíme, necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme (tyčovým mixérem).
  2. Vývar znovu přivedeme k varu, přidáme 50 g zeleného mraženého hrášku, který vaříme jen 3 minuty a podáváme.
  3. Slepičí bujon [28675]:
  4. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  5. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  6. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.