Slepičí consommé s masem a sýrem
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Kuřecí prsa |
300 g |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Gorgonzola |
200 g |
Víno madeira |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na nudličky. Dáme je do mísy, opepříme citronovým pepřem, polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. Sýr gorgonzolu v misce rozmícháme vidličkou. Omytou petrželku drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut. Po 5 minutách vaření postupně přidáváme sýr, mícháme až do rozpuštění a dochutíme solí. Slepičí consommé s masem a sýrem podáváme posypané petrželkou.
- Slepičí bujon [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.