Slepičí pomerančový bujon

Ingredience


Likér Cointreau 1 polévková lžíce
Marmeláda pomerančová 2 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Meduňka 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 10.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Meduňku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
  2. Horkou vodou omytý pomeranč osušíme, nastrouháme a dáme do misky.
  3. Ke kůře přidáme 1 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády.
  4. Směs dobře vymícháme, opatrně zamícháme do 1 litru vařícího slepičího bujonu a pomalu vaříme jen 5 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.
  5. Pomerančový bujon podáváme ozdobený 2-3 lístky meduňky.
  6. Slepičí bujon [28675]:
  7. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  8. Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  9. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
  10. Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  11. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.