Pikantní slepičí pomerančový bujon

Ingredience


Likér Cointreau 2 polévková lžíce
Marmeláda pomerančová 2 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Chilli paprička 2 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Palmová srdíčka - sterilovaná 100 g
Pepř bílý 2 špetka
Petržel kudrnka 0.5 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku).
  2. V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme.
  3. Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
  4. Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.
  5. Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky.
  6. Slepičí bujón [28675]:
  7. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  8. Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  9. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  10. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
  11. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.