Slepičí bujon na čínský způsob
Ingredience
Likér Cointreau |
2 polévková lžíce |
Marmeláda pomerančová |
2 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Chilli paprička |
1 ks |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Kuřecí prsa |
150 g |
Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce |
Sójové výhonky |
150 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuřecí uzená prsa nakrájíme na nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném bylinkovém másle chilli se sójovými klíčky krátce podusíme.
- Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
- Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, pomalu přimícháme pomerančovou směs, přidáme chilli se sójovými klíčky a pomalu vaříme 3-5 minut a podle chuti přidáme 1-2 lžičky sójové omáčky.
- Bujon podáváme ozdobený kerblíkem.
- Slepičí bujon [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.