Slepičí bujon na čínský způsob

Ingredience


Likér Cointreau 2 polévková lžíce
Marmeláda pomerančová 2 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Chilli paprička 1 ks
Kerblík 1 polévková lžíce
Kuřecí prsa 150 g
Máslo bylinkové 2 polévková lžíce
Sójové výhonky 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí uzená prsa nakrájíme na nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném bylinkovém másle chilli se sójovými klíčky krátce podusíme.
  2. Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
  3. Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, pomalu přimícháme pomerančovou směs, přidáme chilli se sójovými klíčky a pomalu vaříme 3-5 minut a podle chuti přidáme 1-2 lžičky sójové omáčky.
  4. Bujon podáváme ozdobený kerblíkem.
  5. Slepičí bujon [28675]:
  6. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  7. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  8. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  9. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.