Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi

Ingredience


Likér Cointreau 2 polévková lžíce
Marmeláda pomerančová 2 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Mandle plátky 100 g
Ocet jablečný 1.5 polévková lžíce
Rýže předvařená (parboiled) 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mandlové lupínky v pánvi nasucho opražíme.
  2. Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
  3. 1 litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom předvařenou rýži a pomalu vaříme jen 5 minut, když je rýže uvařená, přimícháme 1,5 lžíce jablečného octa.
  4. Pomerančový bujon podáváme s opraženými mandlemi.
  5. Slepičí bujon [28675]:
  6. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  7. Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  8. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  9. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  10. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.