Slepičí sladkokyselý bujon s mandlemi
Ingredience
Likér Cointreau |
2 polévková lžíce |
Marmeláda pomerančová |
2 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Mandle plátky |
100 g |
Ocet jablečný |
1.5 polévková lžíce |
Rýže předvařená (parboiled) |
100 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mandlové lupínky v pánvi nasucho opražíme.
- Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
- 1 litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom předvařenou rýži a pomalu vaříme jen 5 minut, když je rýže uvařená, přimícháme 1,5 lžíce jablečného octa.
- Pomerančový bujon podáváme s opraženými mandlemi.
- Slepičí bujon [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.