Fazolová polévka s bůčkem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Fazole |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka polohrubá |
25 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel kudrnka |
10 g |
Sůl |
10 g |
Vepřový bok |
300 g |
Voda pitná |
1200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Použijeme-li obyčejné fazole, musíme je nejméně 8 hodin předem namočit. Máme-li však fazole předvařené, tak je nenamáčíme a zkracuje se i doba vaření.
- Fazole zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme bobkový list, trochu osolíme a vaříme doměkka. Mezitím si v jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme středně hnědou jíšku, přidáme na kostičky nakrájený bůček, krátce osmahneme a zalijeme horkou vodou. Vaříme asi 30 minut. K masu do vývaru nalijeme fazole i s vodou, ve které se vařily, povaříme spolu s masem, dokud nemá polévka požadovanou hustotu. Dochutíme solí a pepřem.
- Polévku podáváme horkou a porce polévky můžeme posypat posekanou petrželkou.