Fazolová polévka s bůčkem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Fazole 300 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka polohrubá 25 g
Pepř černý mletý 3 g
Petržel kudrnka 10 g
Sůl 10 g
Vepřový bok 300 g
Voda pitná 1200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Použijeme-li obyčejné fazole, musíme je nejméně 8 hodin předem namočit. Máme-li však fazole předvařené, tak je nenamáčíme a zkracuje se i doba vaření.
  2. Fazole zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme bobkový list, trochu osolíme a vaříme doměkka. Mezitím si v jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme středně hnědou jíšku, přidáme na kostičky nakrájený bůček, krátce osmahneme a zalijeme horkou vodou. Vaříme asi 30 minut. K masu do vývaru nalijeme fazole i s vodou, ve které se vařily, povaříme spolu s masem, dokud nemá polévka požadovanou hustotu. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Polévku podáváme horkou a porce polévky můžeme posypat posekanou petrželkou.