Krůtí paprikášová polévka
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
3 ks |
Krůtí prsa |
500 g |
Majoránka čerstvá |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky.
- V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany.
- Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme.
- Slepičí bujon [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
- Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.