Krůtí paprikášová polévka

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1.5 polévková lžíce
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Česnek 2 ks
Cibule 3 ks
Krůtí prsa 500 g
Majoránka čerstvá 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový 3 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky.
  2. V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany.
  3. Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme.
  4. Slepičí bujon [28675]:
  5. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  6. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  7. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  8. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
  9. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.