Žampionová polévka se šlehačkou

Ingredience


Cibule 100 g
Hovězí vývar základní 1000 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 400 ml
Mouka polohrubá 40 g
Omáčka sójová 5 ml
Pepř černý mletý 3 g
Smetana 33% (šlehačka) 60 ml
Sůl 10 g
Žampiony čerstvé 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cibuli a krátce ji osmahneme. Poté k ní přidáme plátky žampionů, promícháme a necháme vysmahnout na tuk. Zaprášíme moukou a jakmile se mouka v másle rozpustí, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a vaříme 30 minut. Odpařenou vodu nahradíme mlékem, necháme ještě projít varem a odstavíme.
  3. Na každou porci polévky v talíři položíme vrchovatou lžíci šlehačky. Šlehačku můžeme vmíchat přímo do polévky, ale nesmí se již vařit.