Žampionová polévka se šlehačkou
Ingredience
Cibule |
100 g |
Hovězí vývar základní |
1000 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
400 ml |
Mouka polohrubá |
40 g |
Omáčka sójová |
5 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
60 ml |
Sůl |
10 g |
Žampiony čerstvé |
400 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno.
- V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cibuli a krátce ji osmahneme. Poté k ní přidáme plátky žampionů, promícháme a necháme vysmahnout na tuk. Zaprášíme moukou a jakmile se mouka v másle rozpustí, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a vaříme 30 minut. Odpařenou vodu nahradíme mlékem, necháme ještě projít varem a odstavíme.
- Na každou porci polévky v talíři položíme vrchovatou lžíci šlehačky. Šlehačku můžeme vmíchat přímo do polévky, ale nesmí se již vařit.