Slepičí cuketová polévka

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Cuketa 200 g
Cuketa žlutá 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 2 špetka
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana zakysaná 14% 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny čtyřvaječné 70 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
  2. Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
  3. V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou.
  4. Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu.
  5. Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu).
  6. Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme.
  7. Slepičí bujon [28675]:
  8. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
  9. Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  10. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
  11. Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  12. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.