Slepičí cuketová polévka
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Cuketa |
200 g |
Cuketa žlutá |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
2 špetka |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana zakysaná 14% |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Těstoviny čtyřvaječné |
70 g |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
- Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
- V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou.
- Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu.
- Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu).
- Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme.
- Slepičí bujon [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.