Zázvorové dortíky s hruškami
Ingredience
Cukr třtinový |
125 g |
Hrušky |
2 ks |
Koňak Armaňak |
1 polévková lžíce |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
125 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Olej rostlinný |
60 ml |
Smetana sladká 12% |
250 ml |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vanilkový lusk |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
60 g |
Zázvor kandovaný |
155 g |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse promícháme olej, cukr, rozšlehaná vejce a vanilku. Stranou smícháme mouku, polovinu mletého zázvoru, sodu a muškátový oříšek. Spojíme obě směsi, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené hrušky a nasekaný kandovaný zázvor.
- Těsto rozdělíme do šesti vymazaných formiček na muffiny. Dáme péct na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Těsto se nesmí lepit na špejli.
- Mezitím si připravíme zázvorový krém. V míse ušleháme dotuha smetanu, zakysanou smetanu a med. Přilijeme koňak, přidáme zbytek mletého zázvoru a nakonec vmícháme lžíci nasekaného kandovaného zázvoru.
- Dortíky podáváme ještě teplé se zázvorovým krémem.