Zázvorové dortíky s hruškami

Ingredience


Cukr třtinový 125 g
Hrušky 2 ks
Koňak Armaňak 1 polévková lžíce
Med včelí 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 125 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Olej rostlinný 60 ml
Smetana sladká 12% 250 ml
Soda jedlá 1 kávová lžička
Vanilkový lusk 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 60 g
Zázvor kandovaný 155 g
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse promícháme olej, cukr, rozšlehaná vejce a vanilku. Stranou smícháme mouku, polovinu mletého zázvoru, sodu a muškátový oříšek. Spojíme obě směsi, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené hrušky a nasekaný kandovaný zázvor.
  2. Těsto rozdělíme do šesti vymazaných formiček na muffiny. Dáme péct na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Těsto se nesmí lepit na špejli.
  3. Mezitím si připravíme zázvorový krém. V míse ušleháme dotuha smetanu, zakysanou smetanu a med. Přilijeme koňak, přidáme zbytek mletého zázvoru a nakonec vmícháme lžíci nasekaného kandovaného zázvoru.
  4. Dortíky podáváme ještě teplé se zázvorovým krémem.