Slepičí vývar se sýrem
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Kukuřičná krupice T 600 |
4 polévková lžíce |
Majoránka čerstvá |
1 kávová lžička |
Pepř citronový |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sýr Ementál nastrouháme a odložíme do misky.
- Petrželovou nať a čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme. V misce si rozkvedláme vejce a zamícháme do nich petrželku. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na osminky.
- Do 1 litru horkého slepičího bujonu přimícháme 4 lžíce kukuřičné krupice. Pak do polévky přidáme rajčata, dochutíme solí, pepřem a vaříme 5 minut. Pak pomalu přiléváme rozkvedlaná vejce a vaříme 2-4 minuty.
- Sýr zamícháme do vývaru těsně před dovařením a podáváme.
- Slepičí bujon [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.