Koláč z hub

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Houby čerstvé 1000 g
Máslo čerstvé 50 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kudrnka 6 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 3 špetka
Těsto na pizzu 800 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto rozdělíme na poloviny, jednu z nich vyválíme na plát o síle 5 mm a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu.
  2. Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky.
  3. Přendáme do hrnce, zalijeme 200 ml vody a osolíme. Vaříme 15 minut.
  4. Uvařené houby slijeme a necháme dobře okapat.
  5. Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm vařené houby, přidáme pepř, sůl, sekanou petržel, česnek a smetanu.
  6. Necháme chvíli podusit, poté odstavíme z plotny a necháme vystydnout.
  7. Houby přendáme do koláčové formy s těstem a překryjeme druhým plátem těsta. Spoje dobře přitiskneme k sobě.
  8. Ve středu formy vykrojíme v těstu malé kolečko, kterým bude unikat pára z koláče. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  9. Pečeme při 200°C 70 minut.