Artyčoky zapečené
Ingredience
Anglická slanina |
80 g |
Artyčoky |
600 g |
Brambory vařené |
400 g |
Cibule |
30 g |
Hovězí vývar základní |
200 ml |
Karotka |
30 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Šalotka |
40 g |
Slanina vepřová |
40 g |
Sůl |
10 g |
Víno bílé |
150 ml |
Žampiony čerstvé |
40 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Artyčoky očistíme, odřízneme horní části a ořežeme dřevnaté části. Spodní části vydlabeme. Šalotku a cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na plátky, karotku na kolečka, slaninu na kostičky, anglickou slaninu na plátky.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme kostičky slaniny, šalotku, žampiony a pozvolna osmažíme. Touto směsí naplníme artyčoky a překryjeme je plátkem anglické slaniny.
- V pekáčku rozpálíme olej, zpěníme cibuli s karotkou, vložíme naplněné artyčoky, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a zprudka vyvaříme víno téměř na tuk. Podlijeme vývarem, pekáček zakryjeme a zvolna dusíme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Pekáček odkryjeme a necháme zvolna dopéct odkryté, aby plátky slaniny lehce zezlátly. Hotové artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme vařenými bramborami a přelijeme šťávou z pekáčku.