Artyčoky zapečené

Ingredience


Anglická slanina 80 g
Artyčoky 600 g
Brambory vařené 400 g
Cibule 30 g
Hovězí vývar základní 200 ml
Karotka 30 g
Máslo čerstvé 25 g
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 3 g
Šalotka 40 g
Slanina vepřová 40 g
Sůl 10 g
Víno bílé 150 ml
Žampiony čerstvé 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Artyčoky očistíme, odřízneme horní části a ořežeme dřevnaté části. Spodní části vydlabeme. Šalotku a cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony na plátky, karotku na kolečka, slaninu na kostičky, anglickou slaninu na plátky.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme kostičky slaniny, šalotku, žampiony a pozvolna osmažíme. Touto směsí naplníme artyčoky a překryjeme je plátkem anglické slaniny.
  3. V pekáčku rozpálíme olej, zpěníme cibuli s karotkou, vložíme naplněné artyčoky, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a zprudka vyvaříme víno téměř na tuk. Podlijeme vývarem, pekáček zakryjeme a zvolna dusíme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Pekáček odkryjeme a necháme zvolna dopéct odkryté, aby plátky slaniny lehce zezlátly. Hotové artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme vařenými bramborami a přelijeme šťávou z pekáčku.