Pečené artyčoky
Ingredience
Artyčoky |
250 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb konzumní |
125 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Fenykl obecný |
2 g |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Máta |
6 g |
Ocet vinný |
40 ml |
Olej olivový |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
6 g |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
150 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 95 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Artyčoky zbavíme dřevnatých částí, skrojíme listy a odkrojíme stonek.
- Necháme 15 minut povařit ve vroucí osolené vodě. Poté necháme okapat, vyjmeme štět a pokapeme citrónovou šťávou.
- Chleba zbavíme kůrky, střídku osmahneme společně s utřeným česnekem na rozpáleném oleji. Necháme zezlátnout a poté zalijeme octem.
- Uvedeme k varu, poté přimícháme pokrájenou petrželku, mátu a fenykl. Osolíme a opepříme.
- Vzniklou směsí naplníme artyčoky, přendáme je do zapékací mísy, zalijeme šťávou z pánve, vínem a vývarem. Zakryjeme alobalem a přiklopíme poklicí. Pečeme 60 minut při 200 °C.