Pečené artyčoky

Ingredience


Artyčoky 250 g
Česnek 2 stroužek
Chléb konzumní 125 g
Citronová šťáva 20 ml
Fenykl obecný 2 g
Hovězí vývar základní 150 ml
Máta 6 g
Ocet vinný 40 ml
Olej olivový 150 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 6 g
Sůl 1 špetka
Víno bílé 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Artyčoky zbavíme dřevnatých částí, skrojíme listy a odkrojíme stonek.
  2. Necháme 15 minut povařit ve vroucí osolené vodě. Poté necháme okapat, vyjmeme štět a pokapeme citrónovou šťávou.
  3. Chleba zbavíme kůrky, střídku osmahneme společně s utřeným česnekem na rozpáleném oleji. Necháme zezlátnout a poté zalijeme octem.
  4. Uvedeme k varu, poté přimícháme pokrájenou petrželku, mátu a fenykl. Osolíme a opepříme.
  5. Vzniklou směsí naplníme artyčoky, přendáme je do zapékací mísy, zalijeme šťávou z pánve, vínem a vývarem. Zakryjeme alobalem a přiklopíme poklicí. Pečeme 60 minut při 200 °C.