Zelenina á la créme

Ingredience


Greyerzer 20 g
Omáčka bešamelová 0.5 l
Smetana 12% (konzumní) 3 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Celer bulvový 250 g
Fenykl obecný 250 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Vývar zeleninový 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na kolečka. Fenykl omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Omáčku si připravíme tak, že do bešamelové omáčky přimícháme 20 g strouhaného greyerzeru, když se roztaví, odložíme kastrůlek stranou. Žloutek rozšleháme v 1 lžíce smetany a přidáme do sýrové omáčky. Za stálého míchání povaříme 1 minutu, nakonec přimícháme 2 lžíce smetany.
  3. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Zeleninový vývar přivedeme k varu a 1 minutu v něm podusíme celer, přidáme pórek a fenykl a dusíme ještě dalších 5 minut. Přimícháme tymián a petrželku, osolíme, opepříme a dáme do zapékací mísy. Směs přelijeme připravenou sýrovo-smetanovou omáčkou, ve které jsme rozmíchali vejce a dáme zapéct do předehřáté trouby.