Pikantní kachní bujon se švestkami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Husí sádlo 3 polévková lžíce
Játra kuřecí 150 g
Kachna mražená 1 kg
Kuřecí srdíčka 150 g
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Rajčata 3 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 4 dl
Voda pitná 8 dl
Žaludky drůbeží 150 g
Chléb konzumní 1 krajíc
Kachní prsa 200 g
Kardamom 1 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1.5 kávová lžička
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 0.5 l
Sůl 1 kávová lžička
Švestky 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené švestky (bez pecek) omyjeme a pokrájíme na kousky. Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky.
  2. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přimícháme mletý pepř a maso, které dusíme přibližně 5 minut. Pak přimícháme pokrájené švestky, rozdrobený krajíc chleba a dusíme dalších 5 minut.
  3. Potom přilijeme 0.5 litru kachního bujonu a 0.5 litru černého piva a pomalu vaříme 5-7 minut.
  4. Polévku dochutíme solí, pepřem, kardamomem a podáváme.
  5. Bujon z kachny [29086]:
  6. Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
  7. Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
  8. Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
  9. Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
  10. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
  11. Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.