Pikantní kachní bujon se švestkami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Husí sádlo |
3 polévková lžíce |
Játra kuřecí |
150 g |
Kachna mražená |
1 kg |
Kuřecí srdíčka |
150 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Rajčata |
3 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
4 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Žaludky drůbeží |
150 g |
Chléb konzumní |
1 krajíc |
Kachní prsa |
200 g |
Kardamom |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1.5 kávová lžička |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
0.5 l |
Sůl |
1 kávová lžička |
Švestky |
100 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené švestky (bez pecek) omyjeme a pokrájíme na kousky. Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky.
- V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přimícháme mletý pepř a maso, které dusíme přibližně 5 minut. Pak přimícháme pokrájené švestky, rozdrobený krajíc chleba a dusíme dalších 5 minut.
- Potom přilijeme 0.5 litru kachního bujonu a 0.5 litru černého piva a pomalu vaříme 5-7 minut.
- Polévku dochutíme solí, pepřem, kardamomem a podáváme.
- Bujon z kachny [29086]:
- Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.