Sýrové suflé
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
0.25 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
125 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Misky na suflé vymažeme máslem a vysypeme moukou. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání osmahneme do zlatožluta. Po částech přiléváme mléko a metličkou šleháme sníh, dokud není omáčka hladká.
- Omáčku přivedeme k varu a při mírné teplotě, za stálého míchání necháme 5 minut povařit. Sundáme ze sporáku, necháme vychladnout.
- Bílky oddělíme od žloutků. Ementál nastrouháme. Žloutek postupně zašleháme do připravené omáčky, až vznikne hladký krém. Přimícháme sýr, okořeníme paprikou, solí a pepřem.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Do mísy dáme bílky a špetku soli, vyšleháme tuhý sníh, přimícháme kukuřičný škrob.
- Sníh vařečkou po částech opatrně vmícháme do těsta. Připraveným těstem naplníme misky na suflé a vložíme do vodní lázně.
- Pečeme při teplotě 200 stupňů Celsia 20 minut. Potom teplotu snížíme na 190 stupňů Celsia a pečeme dalších 20 minut. Po upečení ihned podáváme.