Sýrové suflé

Sýrové suflé  - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 0.25 l
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 kávová lžička
Muškátový oříšek 2 špetka
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 125 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Misky na suflé vymažeme máslem a vysypeme moukou. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání osmahneme do zlatožluta. Po částech přiléváme mléko a metličkou šleháme sníh, dokud není omáčka hladká.
  2. Omáčku přivedeme k varu a při mírné teplotě, za stálého míchání necháme 5 minut povařit. Sundáme ze sporáku, necháme vychladnout.
  3. Bílky oddělíme od žloutků. Ementál nastrouháme. Žloutek postupně zašleháme do připravené omáčky, až vznikne hladký krém. Přimícháme sýr, okořeníme paprikou, solí a pepřem.
  4. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Do mísy dáme bílky a špetku soli, vyšleháme tuhý sníh, přimícháme kukuřičný škrob.
  5. Sníh vařečkou po částech opatrně vmícháme do těsta. Připraveným těstem naplníme misky na suflé a vložíme do vodní lázně.
  6. Pečeme při teplotě 200 stupňů Celsia 20 minut. Potom teplotu snížíme na 190 stupňů Celsia a pečeme dalších 20 minut. Po upečení ihned podáváme.