Těstovinový gratin s bílým a zeleným chřestem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chřest bílý 400 g
Chřest zelený 400 g
Cibulka jarní 3 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový 1 kávová lžička
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Pesto 2 polévková lžíce
Sójový krém 100 ml
Sýr Parmezán 150 g
Těstoviny Penne 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V osolené vroucí vodě vaříme penne podle návodu na obalu. Slijeme a odložíme stranou.
  2. Bílý chřest oloupeme, spodní konec odřízneme. Zelený chřest omyjeme a oba chřesty nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Chřest blanšírujeme 2 minuty v osolené vroucí vodě. Poté vyjmeme a odložíme stranou.
  3. Pesto smícháme se sójovým krémem.
  4. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Oloupeme česnek a parmezán nastrouháme. Na pánvi rozpálíme olej, podusíme na něm jarní cibulku a přidáme prolisovaný česnek. Přidáme uvařené penne, chřest, sójový krém a 80 g parmezánu. Vše promícháme, osolíme a opepříme.
  5. Směs vložíme do zapékací mísy, posypeme zbytkem parmezánu a dáme zapéct do předehřáté trouby. Po vyjmutí ozdobíme nasekanou pažitkou a ihned podáváme.