Kachní bujon se sladkou rýží
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Husí sádlo |
3 polévková lžíce |
Játra kuřecí |
150 g |
Kachna mražená |
1 kg |
Kuřecí srdíčka |
150 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Rajčata |
3 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
4 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Žaludky drůbeží |
150 g |
Avokádo |
200 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Kachní prsa |
250 g |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Rýže jasmínová |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky. Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na osminky.
- 1 litr kachního bujonu přivedeme k varu, přidáme do něj pokrájené maso, které při mírné teplotě vaříme 10 minut, přidáme voňavou (jasmínovou) rýži, přimícháme kokosovou smetanu a avokádo. Vše vaříme ještě 5 minut (maso by už mělo být měkké). Polévku dochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi citronové šťávy, promícháme a podáváme.
- Bujon z kachny [29086]:
- Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.