Nákyp ze sušeného ovoce

Ingredience


Cukr vanilka 0.5 kávová lžička
Hrozinky 50 g
Hrušky 1 ks
Hrušky sušené 80 g
Mascarpone 200 g
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Máta 1 ks
Med včelí 50 g
Meruňky sušené 150 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Švestky sušené 80 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Meruňky, švestky, hrušky a hrozinky namočíme do studené vody a necháme 12 hodin odležet.
  2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Změklé ovoce smícháme s 1 lžící medu. Ovoce i s tekutinou dáme do hrnce, přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut.
  3. Hrušku omyjeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky a přidáme k sušenému ovoci. Hrnec odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
  4. Vejce rozklepneme, žloutky použijeme na přípravu jiného pokrmu a bílky ušleháme do tuhého sněhu.
  5. Mascarpone umícháme dohladka, přidáme skořici, vanilkový cukr a zbytek medu. Ovoce s 1/8 tekutiny dáme do zapékací mísy.
  6. Do sýrového krému po částech vmícháme sníh tak, aby objem krému neklesl.
  7. Sýrový krém rozdělíme na ovoce a povrch uhladíme nožem. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut. Podáváme teplý nebo studený a zdobíme snítkami máty.