Nákyp ze sušeného ovoce
Ingredience
Cukr vanilka |
0.5 kávová lžička |
Hrozinky |
50 g |
Hrušky |
1 ks |
Hrušky sušené |
80 g |
Mascarpone |
200 g |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Máta |
1 ks |
Med včelí |
50 g |
Meruňky sušené |
150 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Švestky sušené |
80 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Meruňky, švestky, hrušky a hrozinky namočíme do studené vody a necháme 12 hodin odležet.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Změklé ovoce smícháme s 1 lžící medu. Ovoce i s tekutinou dáme do hrnce, přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut.
- Hrušku omyjeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky a přidáme k sušenému ovoci. Hrnec odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
- Vejce rozklepneme, žloutky použijeme na přípravu jiného pokrmu a bílky ušleháme do tuhého sněhu.
- Mascarpone umícháme dohladka, přidáme skořici, vanilkový cukr a zbytek medu. Ovoce s 1/8 tekutiny dáme do zapékací mísy.
- Do sýrového krému po částech vmícháme sníh tak, aby objem krému neklesl.
- Sýrový krém rozdělíme na ovoce a povrch uhladíme nožem. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut. Podáváme teplý nebo studený a zdobíme snítkami máty.