Rýžový nákyp s hruškami a mandlemi
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
80 g |
Hrušky |
6 ks |
Mandle plátky |
80 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko plnotučné |
1 l |
Rýže dlouhozrnná |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce dáme mléko, sůl, 80 g cukru a rýži, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 20 minut, dokud se mléko nevsákne do rýže. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Hrušky očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky. Vejce rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků. Žloutky, hrušky, hrozinky a mandle vmícháme do rýže. Bílky se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem ušleháme do tuhého sněhu, poté opatrně přimícháme do rýže. Rýžovou směs vložíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Podáváme s čokoládovou omáčkou.