Rýžový nákyp s hruškami a mandlemi

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 80 g
Hrušky 6 ks
Mandle plátky 80 g
Máslo čerstvé 40 g
Mléko plnotučné 1 l
Rýže dlouhozrnná 300 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme mléko, sůl, 80 g cukru a rýži, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 20 minut, dokud se mléko nevsákne do rýže. Stáhneme ze sporáku, necháme vychladnout.
  2. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažeme máslem. Hrušky očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky. Vejce rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků. Žloutky, hrušky, hrozinky a mandle vmícháme do rýže. Bílky se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem ušleháme do tuhého sněhu, poté opatrně přimícháme do rýže. Rýžovou směs vložíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Podáváme s čokoládovou omáčkou.