Kachní zelná polévka

Ingredience


Kachní prsa 100 g
Máslo bylinkové 2 polévková lžíce
Strouhanka 60 g
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Husí sádlo 3 polévková lžíce
Játra kuřecí 150 g
Kachna mražená 1 kg
Kuřecí srdíčka 150 g
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Rajčata 3 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 4 dl
Voda pitná 8 dl
Žaludky drůbeží 150 g
Anglická slanina 150 g
Cibule 1 ks
Kmín drcený 1.5 kávová lžička
Máslo pomazánkové se šunkou 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Zelí hlávkové bílé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mladé hlávkové zelí očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou,nakrájíme na nudličky. Anglickou slaninu pokrájíme na malé proužky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
  2. Kachní omytá a osušená prsa pokrájíme na nudličky a v pánvi na bylinkovém másle je orestujeme dozlatova. K masu přimícháme strouhanku, krátce osmažíme.
  3. V hrnci rozpustíme slaninu, přidáme k ní máslo, na kterém podusíme cibuli se zelím, pak zelí ochutíme kmínem, solí, pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem kachního bujonu a pomalu vaříme 8 minut.
  4. Maso se strouhankou rozdělíme do talířů a zalijeme zelnou polévkou.
  5. Bujon z kachny [29086]:
  6. Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
  7. Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl, vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
  8. Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
  9. Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
  10. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
  11. Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.