Vánoční krůta
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chléb konzumní |
184 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr třtinový |
100 g |
Hrozinky |
1 polévková lžíce |
Krůta |
2 kg |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
2 plátek |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 300 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na marinádu smícháme červené víno, třtinový cukr, rozetřený česnek a špetu soli a pepře.
- Krůtu omyjeme, propláchneme a důkladně osušíme. Vnitřek vysypeme solí a pepřem a zvnějšku potřeme maso marinádou. Pečeme cca 4 h a průběžně potíráme zbytkem marinády. Poté zakryjeme a pečeme ještě cca 1 h. V průběhu pečení opět potíráme.
- Mezitím si připravíme nádivku. V rozpálené pánvi osmahneme najemno nakrájenou slaninu. Přidáme jemně nasekanou cibulku a orestujeme doměkka. Vmícháme chlebovou střídku, 2 lžíce vinné marinády, vejce a hrozinky. Pomocí lžíce směs rozdělíme do vymazané formy na muffiny a při střední teplotě pečeme cca 20 min.
- Hotovou krůtu zakryjeme a necháme cca 20 min odpočinout. Cedníkem oddělíme vypečenou šťávu od tuku, vmícháme trochu marinády, ohřejeme a podáváme jako omáčku. Servírujeme s upečenou nádivkou.