Vánoční krůta

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chléb konzumní 184 g
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 100 g
Hrozinky 1 polévková lžíce
Krůta 2 kg
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Slanina vepřová 2 plátek
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na marinádu smícháme červené víno, třtinový cukr, rozetřený česnek a špetu soli a pepře.
  2. Krůtu omyjeme, propláchneme a důkladně osušíme. Vnitřek vysypeme solí a pepřem a zvnějšku potřeme maso marinádou. Pečeme cca 4 h a průběžně potíráme zbytkem marinády. Poté zakryjeme a pečeme ještě cca 1 h. V průběhu pečení opět potíráme.
  3. Mezitím si připravíme nádivku. V rozpálené pánvi osmahneme najemno nakrájenou slaninu. Přidáme jemně nasekanou cibulku a orestujeme doměkka. Vmícháme chlebovou střídku, 2 lžíce vinné marinády, vejce a hrozinky. Pomocí lžíce směs rozdělíme do vymazané formy na muffiny a při střední teplotě pečeme cca 20 min.
  4. Hotovou krůtu zakryjeme a necháme cca 20 min odpočinout. Cedníkem oddělíme vypečenou šťávu od tuku, vmícháme trochu marinády, ohřejeme a podáváme jako omáčku. Servírujeme s upečenou nádivkou.