Zeleninová kachní polévka se slaninou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Husí sádlo 3 polévková lžíce
Játra kuřecí 150 g
Kachna mražená 1 kg
Kuřecí srdíčka 150 g
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Rajčata 3 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 4 dl
Voda pitná 8 dl
Žaludky drůbeží 150 g
Chilli koření mleté 2 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Pórek 100 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Topinambury 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Topinambury oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev s petrželí a pórkem omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
  2. V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme 5 minut, ochutíme solí, pepřem, chilli, sladkou paprikou a zalijeme 1 litrem kachního bujonu. Zeleninu povaříme 10 minut.
  3. V pánvi osmažíme dozlatova na proužky pokrájenou hodně prorostlou uzenou slaninu a odložíme ji do misky.
  4. Na každou porci polévky dáme osmažené proužky slaniny a podáváme.
  5. Bujon z kachny [29086]:
  6. Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
  7. Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
  8. Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
  9. Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
  10. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo jej znovu přecedíme).
  11. Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.