Kachní zeleninová polévka s mandlemi

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Husí sádlo 3 polévková lžíce
Játra kuřecí 150 g
Kachna mražená 1 kg
Kuřecí srdíčka 150 g
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Rajčata 3 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 4 dl
Voda pitná 8 dl
Žaludky drůbeží 150 g
Mandle 100 g
Mrkev kořen 100 g
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Pórek 100 g
Rajčata 4 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Topinambury 200 g
Zázvor mletý 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou zeleninu: mrkev, petržel, pórek a topinambury očistíme a omyjeme. Topinambury nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a pórek pokrájíme na tenká kolečka. V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme, dochutíme solí, pepřem, zázvorem, sladkou paprikou, zalijeme 1 litrem kachního bujonu, pomalu vaříme 10 minut.
  2. V pánvi osmažíme nasucho mandle a sušená pokrájená rajčata, která přidáme do hotové polévky, povaříme 5 minut a podáváme.
  3. Bujon z kachny [29086]:
  4. Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
  5. Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
  6. Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
  7. Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
  8. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
  9. Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.