Žampiony se zeleninou a citronovým kuskusem

Ingredience


Bazalka 1 ks
Citrony 1 ks
Cuketa 250 g
Dolin - Vermouth 30 ml
Estragon 1 ks
Hrášek 300 g
Kapary 2 polévková lžíce
Kuskus 250 g
Lilek 200 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 ks
Smetana 12% (konzumní) 200 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jarní cibulku, lilek a cuketu omyjeme, cuketu a lilek nakrájíme na plátky, jarní cibulku na kolečka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Citron omyjeme, osušíme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
  2. Kuskus dáme do misky a přelijeme ho 1/4 l vroucí slané vody, přidáme 2 lžíce citronové šťávy, necháme 10 minut bobtnat.
  3. Na pánvi rozpálíme máslo, bílé části cibulky na něm podusíme, přidáme cuketu, lilek a žampiony a dusíme 5 minut. Zředíme vermutem a necháme povařit. Přidáme hrášek, zelené výhonky jarní cibulky a polovinu smetany. Vše podusíme na mírném ohni asi 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme citronovou kůru.
  4. Kapary opláchneme. Bylinky omyjeme, lístky nasekáme nahrubo. V mixeru rozmixujeme bylinky se zbytkem smetany, žloutkem a kapary na pyré. Bylinkovou omáčku přidáme k zelenině a ohřejeme. Kuskus nandáme na připravené talíře, přelijeme zbytkem citronové šťávy a servírujeme se zeleninou.