Lepkavý mrkvový dort s broskvemi

Ingredience


Cukr krupice 250 ml
Cukr třtinový 250 ml
Kompot broskvový 440 g
Koňak Armaňak 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 185 g
Olej rostlinný 125 ml
Samokypřicí mouka 185 g
Soda jedlá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme mouku se sodou. Přidáme nastrouhanou mrkev, nasekané broskve a promícháme. Zvlášť v misce ušleháme do hustého krému hnědý cukr s olejem a vejci. Směs přidáme do těsta. Přemístíme do vymazané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 45 min. Dort je hotový, když se těsto přestane lepit na špejli.
  2. Mezitím si připravíme sirup. V kastrůlku zahříváme za stálého míchání broskvovou šťávu s cukrem, koňakem a mletým zázvorem, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a na mírném ohni mícháme asi 5 min. do zhoutnutí.
  3. Dort vyklopíme z formy, přelijeme horkým sirupem a podáváme ještě teplý.