Lepkavý mrkvový dort s broskvemi
Ingredience
Cukr krupice |
250 ml |
Cukr třtinový |
250 ml |
Kompot broskvový |
440 g |
Koňak Armaňak |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
185 g |
Olej rostlinný |
125 ml |
Samokypřicí mouka |
185 g |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse smícháme mouku se sodou. Přidáme nastrouhanou mrkev, nasekané broskve a promícháme. Zvlášť v misce ušleháme do hustého krému hnědý cukr s olejem a vejci. Směs přidáme do těsta. Přemístíme do vymazané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 45 min. Dort je hotový, když se těsto přestane lepit na špejli.
- Mezitím si připravíme sirup. V kastrůlku zahříváme za stálého míchání broskvovou šťávu s cukrem, koňakem a mletým zázvorem, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a na mírném ohni mícháme asi 5 min. do zhoutnutí.
- Dort vyklopíme z formy, přelijeme horkým sirupem a podáváme ještě teplý.