Lepkavý datlový dort
Ingredience
Cukr třtinový |
310 g |
Datle |
155 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Samokypřicí mouka |
90 g |
Smetana 12% (konzumní) |
185 ml |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Datle vypeckujeme a nasekáme. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodu, přivedeme k varu a cca 5 min. povaříme do změknutí. Kastrůlek odstavíme a vmícháme sodu bicarbonu. Odložíme stranou.
- V míse utřeme do hladkého krému polovinu másla s 220 g cukru. Postupně vmícháme rozšlehaná vejce, mouku a přidáme datle. Těsto vlijeme do zlehka vymazané formy a pečeme cca 25 min. v troubě předehřáté na 180 stupňů. Dort je hotový, když se přestane lepit na špejli.
- Mezitím si připravíme polevu. Zbytek másla a cukru zahřejeme v kastrůlku a za stálého míchání povaříme cca 4-5 min. Poté vmícháme smetanu, přivedeme k varu a zvolna provaříme asi 5 min. do zhoustnutí.
- Dort polijeme polevou a ihned, ještě teplý podáváme.