Čekanková karamelová polévka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Husí sádlo |
3 polévková lžíce |
Játra kuřecí |
150 g |
Kachna mražená |
1 kg |
Kuřecí srdíčka |
150 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Rajčata |
3 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
4 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Žaludky drůbeží |
150 g |
Čekanka belgická |
300 g |
Cibule perlová |
150 g |
Cukr třtinový |
1.5 polévková lžíce |
Kachní prsa |
200 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Drobnou cibulku perlovku očistíme a omyjeme. Čekankové puky očistíme a nakrájíme na kousky.
- Kachní prsa omyjeme a pokrájíme na nudličky. Omytou pažitku drobně nakrájíme.
- V pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nudličky masa. Pak je osolíme a opepříme.
- V hrnci rozehřejeme máslo, cibulku podusíme. Pak k ní přimícháme třtinový cukr, za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přimícháme čekanku, maso, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme litrem kachního bujonu.
- Polévku dosolíme podle chuti, posypeme pažitkou, povaříme jen 4-6 minut a podáváme.
- Bujon z kachny [29086]:
- Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout, necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.