Čekanková karamelová polévka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Husí sádlo 3 polévková lžíce
Játra kuřecí 150 g
Kachna mražená 1 kg
Kuřecí srdíčka 150 g
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Rajčata 3 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 4 dl
Voda pitná 8 dl
Žaludky drůbeží 150 g
Čekanka belgická 300 g
Cibule perlová 150 g
Cukr třtinový 1.5 polévková lžíce
Kachní prsa 200 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Drobnou cibulku perlovku očistíme a omyjeme. Čekankové puky očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Kachní prsa omyjeme a pokrájíme na nudličky. Omytou pažitku drobně nakrájíme.
  3. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nudličky masa. Pak je osolíme a opepříme.
  4. V hrnci rozehřejeme máslo, cibulku podusíme. Pak k ní přimícháme třtinový cukr, za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přimícháme čekanku, maso, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme litrem kachního bujonu.
  5. Polévku dosolíme podle chuti, posypeme pažitkou, povaříme jen 4-6 minut a podáváme.
  6. Bujon z kachny [29086]:
  7. Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
  8. Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
  9. Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
  10. Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
  11. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout, necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
  12. Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.