Pomerančový dort s mandlemi
Ingredience
Cukr krupice |
470 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2.5 kávová lžička |
Likér pomerančový |
120 ml |
Mandle plátkové |
75 g |
Máslo čerstvé |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
220 g |
Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
140 ml |
Škrob jemný kukuřičný gustin |
30 g |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
7 ks |
Voda pitná |
125 ml |
Zakysaná smetana |
250 g |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejprve v míse utřeme do hustého krému 220 g cukru se 3 vejci, 4 lžičkami pomerančové šťávy a lžící nastrouhané kůry. Stranou si smícháme kukuřičný škrob s kypřicím práškem, moukou a sodou. V další misce zakysanou smetanu s 250 g rozpuštěného a zchlazeného másla. Mouku s přísadami a zakysanou smetanou přimícháváme střídavě do vaječného krému.
- Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Přemístíme do ni těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 min.
- Před dopečením si začneme připravovat sirup. Do kastrůlku dáme 125 g cukru, 60 ml pomerančové šťávy a 60 ml likéru a na mírném ohni za stálého míchání povaříme, dokud se cukr nerozpustí.
- Hotový korpus vyklopíme na mřížku a špejlí uděláme otvory sahající do poloviny jeho výšky. Polijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pak rozřízneme korpus podélně na tři části.
- Máslový krém připravíme tak, že zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme, dokud se zcela nerozpustí. Sirup pak přivedeme k varu a vaříme do dosažení teploty 115 °C. Ušleháme v míse 4 žloutky a poté postupně přiléváme cukrový sirup. Šleháme cca 5 min do krémové, mírně ochlazené konzistence. Postupně vmícháme dobře utřený zbytek másla, přidáme 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, zbytek pomerančové šťávy a zbytek likéru.
- Jednotlivé části korpusu spojíme malým množstvím krému, zbytkem potřeme vrchní část a strany. Posypeme opraženými mandlovými lupínky a po ztuhnutí podáváme.