Čínská zeleninová polévka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Husí sádlo |
3 polévková lžíce |
Játra kuřecí |
150 g |
Kachna mražená |
1 kg |
Kuřecí srdíčka |
150 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Rajčata |
3 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
4 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Žaludky drůbeží |
150 g |
Citronová tráva |
2 ks |
Kachní stehna |
4 ks |
Pasta Sambal Oelek |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zázvor celý |
15 g |
Zeleninová směs čínská - mražená |
300 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zázvor očistíme, omyjeme a nastrouháme.
- 4 kusy kachních stehen omyjeme a dáme je vařit do 1 litru kachního bujonu, vaříme 12-15 minut. Mezitím do polévky přidáme omytou citronovou trávu a čerstvý zázvor.
- Po 15 minutách vaření maso vyjmeme, zbavíme kůže a kostí, maso pokrájíme na kostky, vrátíme nazpět do vývaru. Pak přidáme mraženou čínskou zeleninovou směs (která obsahuje klíčky fazole Mungo, mrkev, červená paprika, pórek, čínské hřiby, bambusové výhonky - zn. Bonduelle) a vaříme dalších 8 minut.
- Polévku ochutíme solí, 1/4 lžičky omáčky Sambal oelek a podáváme.
- Bujon z kachny [29086]:
- Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
- Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl, vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.