Husí bramborová polévka

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Husí drůbky 800 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 8 dl
Brambory 200 g
Kopr čerstvý 1 kávová lžička
Křen 70 g
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno bílé 2 polévková lžíce
Zázvor mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, přisypeme mletou papriku, promícháme a postupně, za stálého míchání (aby se neutvořily hrudky) zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme pokrájené brambory a vaříme 10 -12 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme, dáme do misky, přidáme k němu 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce zakysané smetany a 3 lžíce šlehačky. Směs dobře vymícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 - 3 minuty přejít varem a podáváme s omytým, drobně nakrájeným koprem.
  4. Husí bujon [29083]:
  5. Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  6. Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  7. V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  8. Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  9. Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.