Borůvková polévka s i jahodami a perníkem

Ingredience


Borůvky 250 g
Cukr krupice 80 g
Jahody zahradní 50 g
Perník 2 polévková lžíce
Sirup malinový 3 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Smetana 12% (konzumní) 80 ml
Smetana jihočeská zakysaná15% 120 g
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme ovoce a několik kousků odložíme stranou na ozdobu.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, ovocný sirup, přidáme skořici a cukr. Množství cukru přizpůsobíme sladkosti ovoce. Směs přivedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme borůvky a jahody a dále vaříme ještě asi 5 minut.
  3. Přidáme strouhaný perník a znovu přivedeme k varu a povaříme ještě asi 3 minuty. Když polévka zhoustne sejmeme ji z ohně a za občasného promíchání necháme asi půl hodiny vychladnout. Spojíme sladkou a zakysanou smetanu, vmícháme je do polévky a dáme na několik hodin do lednice.
  4. Porce před podáváním zdobíme ovocem.