Husí bujon s karamelovými kaštany

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Husí drůbky 800 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 8 dl
Červená řepa 200 g
Cukr třtinový 2 polévková lžíce
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Hrušky 1 ks
Jablka 1 ks
Kaštany jedlé 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Zázvor mletý 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sterilovanou (sladkokyselou) červenou řepu scedíme. Větší jablko a hrušku omyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na menší kostky.
  2. Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj červenou řepu, pokrájené ovoce, povaříme přibližně 5 minut a pak dochutíme solí, mletým zázvorem a roztlučenými hořčičnými semínky.
  3. Jedlé kaštany pokrájíme na kousky a v pánvi na rozpáleném másle je krátce orestujeme, pak přidáme třtinový cukr a směs za stálého míchání zkaramelizujeme.
  4. Přidáme do polévky, povaříme dalších 5 - 7 minut a podáváme.
  5. Husí bujon [29083]:
  6. Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  7. Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  8. V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  9. Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  10. Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.