Husí bujon s karamelovými kaštany
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Husí drůbky |
800 g |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Červená řepa |
200 g |
Cukr třtinový |
2 polévková lžíce |
Hořčičné semínko |
1 kávová lžička |
Hrušky |
1 ks |
Jablka |
1 ks |
Kaštany jedlé |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zázvor mletý |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sterilovanou (sladkokyselou) červenou řepu scedíme. Větší jablko a hrušku omyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na menší kostky.
- Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj červenou řepu, pokrájené ovoce, povaříme přibližně 5 minut a pak dochutíme solí, mletým zázvorem a roztlučenými hořčičnými semínky.
- Jedlé kaštany pokrájíme na kousky a v pánvi na rozpáleném másle je krátce orestujeme, pak přidáme třtinový cukr a směs za stálého míchání zkaramelizujeme.
- Přidáme do polévky, povaříme dalších 5 - 7 minut a podáváme.
- Husí bujon [29083]:
- Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.