Husí bujon s lanýžovou paštikou
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Husí drůbky |
800 g |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Becherovka |
2 cl |
Husí sádlo |
2 polévková lžíce |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Paštika z husích jater |
4 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibule šalotky oloupeme a drobně pokrájíme. V hrnci na husím sádle šalotky zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky, 4 lžíce husí paštiky s lanýži a lžíci majoránky (viz. poznámka). Pomalu při mírné teplotě bujon povaříme 8-10 minut.
- Omytou petrželku drobně pokrájíme a přidáme ji těsně před podáváním do bujonu.
- Husí bujon [29083]:
- Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.