Husí bujon s lanýžovou paštikou

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Husí drůbky 800 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 8 dl
Becherovka 2 cl
Husí sádlo 2 polévková lžíce
Majoránka 1 polévková lžíce
Paštika z husích jater 4 polévková lžíce
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Šalotka 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibule šalotky oloupeme a drobně pokrájíme. V hrnci na husím sádle šalotky zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky, 4 lžíce husí paštiky s lanýži a lžíci majoránky (viz. poznámka). Pomalu při mírné teplotě bujon povaříme 8-10 minut.
  2. Omytou petrželku drobně pokrájíme a přidáme ji těsně před podáváním do bujonu.
  3. Husí bujon [29083]:
  4. Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  5. Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  6. V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  7. Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  8. Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.