Husí polévka s rajčaty

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Husí drůbky 800 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 8 dl
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Fazole červené sterilované 200 g
Husí sádlo 2 polévková lžíce
Majoránka 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 polévková lžíce
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vepřová kýta 200 g
Víno červené 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uzenou (vařenou) vepřovou kýtu pokrájíme na plátky. Konzervované červené fazole scedíme. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme nadrobno.
  2. Rajčata omyjeme, spaříme a pokrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozpálíme husí sádlo, zpěníme cibuli s česnekem, přidáme fazole, rajčata, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a dusíme 2 -4 minuty. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, vložíme do plátky uzeného masa, přimícháme majoránku, rajský protlak a vaříme 5 minut.
  4. Polévku dochutíme solí, 1 dl červeného vína a podáváme.
  5. Husí bujon [29083]:
  6. Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  7. Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  8. V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  9. Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  10. Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.