Husí polévka s rajčaty
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Husí drůbky |
800 g |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Fazole červené sterilované |
200 g |
Husí sádlo |
2 polévková lžíce |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřová kýta |
200 g |
Víno červené |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uzenou (vařenou) vepřovou kýtu pokrájíme na plátky. Konzervované červené fazole scedíme. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme nadrobno.
- Rajčata omyjeme, spaříme a pokrájíme na kostičky.
- V hrnci rozpálíme husí sádlo, zpěníme cibuli s česnekem, přidáme fazole, rajčata, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a dusíme 2 -4 minuty. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, vložíme do plátky uzeného masa, přimícháme majoránku, rajský protlak a vaříme 5 minut.
- Polévku dochutíme solí, 1 dl červeného vína a podáváme.
- Husí bujon [29083]:
- Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.