Čočková polévka s játry

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Husí drůbky 800 g
Jalovec 3 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 8 dl
Anglická slanina 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Čočka červená 200 g
Játra husí 300 g
Majoránka 1 kávová lžička
Mrkev kořen 150 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno portské 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem namočíme přebranou čočku do studené vody.
  2. Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a česnek.
  3. Druhý den čočku scedíme a dáme vařit do 1 litru husího bujonu, přidáme zeleninu, sůl (1 lžička), černý pepř, majoránku a vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme do polévky 2 lžíce portského vína.
  4. Omytá husí játra pokrájíme na nudličky. Prorostlou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi rozpustíme, přidáme játra a vše restujeme dozlatova. Nakonec játra ochutíme solí a citronovým pepřem. Před podáváním z polévky vyjmeme cibuli s česnekem.
  5. Slaninu s játry rozdělíme do talířů, zalijeme čočkovou polévkou a podáváme.
  6. Husí bujon [29083]:
  7. Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  8. Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  9. V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  10. Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  11. Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.