Čočková polévka s játry
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Husí drůbky |
800 g |
Jalovec |
3 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Anglická slanina |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Čočka červená |
200 g |
Játra husí |
300 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
150 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno portské |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem namočíme přebranou čočku do studené vody.
- Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a česnek.
- Druhý den čočku scedíme a dáme vařit do 1 litru husího bujonu, přidáme zeleninu, sůl (1 lžička), černý pepř, majoránku a vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme do polévky 2 lžíce portského vína.
- Omytá husí játra pokrájíme na nudličky. Prorostlou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi rozpustíme, přidáme játra a vše restujeme dozlatova. Nakonec játra ochutíme solí a citronovým pepřem. Před podáváním z polévky vyjmeme cibuli s česnekem.
- Slaninu s játry rozdělíme do talířů, zalijeme čočkovou polévkou a podáváme.
- Husí bujon [29083]:
- Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.