Bramborový koláč se slaninou

Bramborový koláč se slaninou - obrázek

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Brambory 1000 g
Česnek 2 stroužek
Listové těsto 350 g
Máslo čerstvé 50 g
Pažitka 4 g
Pepř černý mletý 4 špetka
Petržel - nať 6 g
Šalotka 80 g
Smetana 16% (pochoutková) 150 ml
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 6 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. Šalotku a česnek taktéž oloupeme a pokrájíme na drobné kousky, slaninu na úzké proužky. Bylinky nasekáme.
  2. Zapékací formu vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na plát. Jeden plát vytvoříme trochu větší, než je zapékací forma. Vyložíme jím formu, posypeme vrstvou brambor, osolíme, opepříme a posypeme slaninou, cibulí, česnekem a bylinkami.
  3. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Překryjeme druhým plátem těsta. Okraje pevně spojíme a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 225 °C 75 minut.
  4. Upečený koláč vyjmeme z trouby, na vrchní straně vykrojíme kolo do těsta, které vyjmeme. Nalijeme dovnitř smetanu.
  5. Přiklopíme odkrojeným těstem a necháme ještě 15 minut zapékat.