Bramborový koláč se slaninou
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Brambory |
1000 g |
Česnek |
2 stroužek |
Listové těsto |
350 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pažitka |
4 g |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Petržel - nať |
6 g |
Šalotka |
80 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
150 ml |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
6 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. Šalotku a česnek taktéž oloupeme a pokrájíme na drobné kousky, slaninu na úzké proužky. Bylinky nasekáme.
- Zapékací formu vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na plát. Jeden plát vytvoříme trochu větší, než je zapékací forma. Vyložíme jím formu, posypeme vrstvou brambor, osolíme, opepříme a posypeme slaninou, cibulí, česnekem a bylinkami.
- Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Překryjeme druhým plátem těsta. Okraje pevně spojíme a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 225 °C 75 minut.
- Upečený koláč vyjmeme z trouby, na vrchní straně vykrojíme kolo do těsta, které vyjmeme. Nalijeme dovnitř smetanu.
- Přiklopíme odkrojeným těstem a necháme ještě 15 minut zapékat.