Husí krémová polévka s játry a jablky

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 2 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Jalovec 3 ks
Játra husí 800 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 8 dl
Cibule 1 ks
Husí sádlo 2 polévková lžíce
Jablka 250 g
Játra husí 300 g
Mléko polotučné 2 dl
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana zakysaná 14% 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat.
  2. Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky.
  3. V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut.
  4. Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré.
  5. Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme.
  6. Husí bujon [29083]:
  7. Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  8. Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  9. V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  10. Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  11. Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.