Husí krémová polévka s játry a jablky
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Jalovec |
3 ks |
Játra husí |
800 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
8 dl |
Cibule |
1 ks |
Husí sádlo |
2 polévková lžíce |
Jablka |
250 g |
Játra husí |
300 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana zakysaná 14% |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat.
- Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky.
- V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut.
- Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré.
- Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme.
- Husí bujon [29083]:
- Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.