Rybízový koláč
Ingredience
Cukr krupice |
250 g |
Listové těsto |
200 g |
Rybíz červený |
1000 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
80 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybíz očistíme a omyjeme, necháme okapat. Cukr smícháme s 80 ml vody a svaříme v hustý sirup.
- Rybíz přesypeme do zapékací formy, zalijeme horkým sirupem.
- Listové těsto rozválíme do plátu o maličko většího, než je vršek zapékací formy, formu jím překryjeme. Okraje seřízneme dle formy, navlhčíme a dobře přilepíme. Ve středu těsta vykrojíme kolečko na odvod páry. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme při 230 °C 25 minut.